Over Utopia

In een notendop

Utopia is een televisieprogramma op SBS6, ontwikkeld door John de Mol. In een stuk bos in Laren worden 15 deelnemers voor jaren opgesloten met uiterst beperkte middelen. De bedoeling is om een nieuwe samenleving te creëren, zonder veel hulp van buitenaf. Talloze camera’s volgen iedere stap van de deelnemers.

Uitgebreide informatie over Utopia (Wikipedia)

In Utopia zijn vijftien deelnemers opgesloten in een afgezet stuk land en moeten daar samenleven en min of meer in eigen levensonderhoud voorzien zonder veel hulp van buitenaf. De deelnemers mogen wel contact houden met de buitenwereld. De locatie is het meest zuidelijke stuk van het voormalige Asielzoekerscentrum Crailo in de gemeente Laren.

De deelnemers zijn begonnen met een kale loods, een waterleiding, een elektriciteitsleiding, een onbewerkt stuk land, een kapotte tractor, twee koeien, vijfentwintig kippen, een telefoon met vijfentwintig euro aan beltegoed en een kluis met tienduizend euro. Het geld dat ze extra nodig hebben moeten ze zelf gaan verdienen. Daarnaast kregen de inwoners in de eerste aflevering de onverwachte gelegenheid om nog één keer naar huis te gaan om in 15 minuten tijd een kist met spullen te vullen. Ze mochten daarvoor 30 minuten met elkaar overleggen wie wat ging meenemen. Volgens Talpa is het doel van Utopia “om samen in een jaar tijd te bouwen aan een nieuwe samenleving”.

Iemand wegstemmen uit Utopia

Iedere maand moet een bestaande inwoner Utopia verlaten en komt er een nieuwe inwoner bij. De nominatie en eliminatie ziet er als volgt uit:

Een paar dagen voor de eliminatieronde worden drie potentiële nieuwe inwoners gepresenteerd op de website. Kijkers die zich hebben geregistreerd op de website (oftewel die een ‘Utopia paspoort’ hebben) mogen stemmen welke twee van drie potentiële inwoners een tijdelijk visum krijgen voor Utopia.

Nadat de twee potentiële inwoners hun intrek hebben genomen in Utopia mogen alle kijkers met een ‘Utopia paspoort’ stemmen welke van de twee definitief een plek krijgt in Utopia.

Vervolgens mogen de bestaande inwoners van Utopia en 1000 geselecteerde kijkers met een ‘Utopia paspoort’ drie stemmen uitdelen. Deze stemmen kunnen aan één of meerdere inwoners worden uitgedeeld.

De drie inwoners met de meeste stemmen worden genomineerd voor de eliminatie. De nieuwe inwoner moet vervolgens kiezen welke van de drie genomineerde inwoners het spel moet verlaten.

Mag je ieder moment uitstappen bij Utopia?

De inwoners mogen Utopia ook vrijwillig verlaten, maar zijn dan wel de betaalde borg kwijt. Deelnemer Lindy Vermeer verliet het programma na 2 weken vrijwillig. Volgens de Telegraaf verloor zij haar borg van €10.000,- die naar Stichting Heppie ging.

Kan iemand Utopia winnen?

Op dit moment kan geen enkele inwoner het programma winnen, want bij succes blijft het programma doorgaan en is er geen winnaar. John de Mol ziet een nieuwe GTST in Utopia. Echter wanneer de kijkcijfers tegenvallen, dan zullen er eliminatierondes plaatsvinden waarbij er geen nieuwe inwoners meer bij kunnen komen.

(Visited 116.087 times, 3 visits today)